Massagepraktijk AphroZen

Breng lichaam en geest tot rust...

Fibromyssage

De naam fibromyalgie komt van fibro = bindweefsel, myo = spier en algie = pijn. Het betekent dus bindweefselspierpijn. De spieren zijn veel te gespannen en dit veroorzaakt pijn aan de aanhechtingsplaatsen van de spieren en de pezen.


Fibromyalgie is een relatief veel voorkomend niet-gewrichtsgebonden syndroom, dat gekarakteriseerd wordt door spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het hele lichaam.


Mensen met Fibromyalgie lijden aan een scala van klachten.

Ze hebben een chronisch pijnsyndroom, waarbij spieren niet alleen pijnlijk maar ook stijf zijn.  

Verder zijn ze dikwijls extreem moe, hebben vaak slaapstoornissen, hoofdpijn, angst, depressie, concentratie- en geheugenstoornis en darmklachten. Omdat ze er meestal niet ziek uitzien en ook in het bloed geen afwijkende waarden gevonden worden, krijgen ze vaak te horen dat het tussen de oren zit.


Klachten zijn vooral ernstige pijnen in de spieren, ligamenten en pezen.

Hoewel de ontsteking niet direct aantoonbaar is, is er wèl sprake van chronische pijn.

Het is geen psychische ziekte, wèl is er een verband te constateren tussen CVS, en emotionele en fysieke klachten.


Over hoe en waardoor Fibromyalgie veroorzaakt wordt zijn de wetenschappers nog niet uit, al hebben verschillende wetenschappers wel vermoedens.

Sommige beweren dat fibromyalgie mede ontstaat door toxische belasting.

Als de lever niet meer in staat is om gifstoffen in het lichaam af te breken, dan worden deze opgeslagen in de spierweefsels en het bindweefsel.

Daarnaast kan op latere leeftijd een hormonale dis-balans (schildklierproblemen) een rol spelen. Maar evenzeer kan huidige of vroegere stress de oorzaak zijn.

Onderzoeken tonen aan dat 75% van de oorzaken van Fibromyalgie, een emotionele oorsprong hebben. Doordat chronische stress vaak diep in het onderbewuste systeem aanwezig is, kunnen slaapproblemen ontstaan.


De behandeling is afgestemd op de 18 tenderpoints of de gevoelige plaatsen op het lichaam in combinatie met de besproken klachten die je hebt.


Fibromyssage brengt veel positieve effecten teweeg.

Het is de bedoeling om het zelfgenezend vermogen te activeren. Hierdoor gaat het lichaam zelf stoffen aanmaken om de pijn te verlichten.

Het gaat daarbij om vrij eenvoudige technieken, waarbij je ook het meridiaanstelstel beïnvloedt, waardoor de energie weer gaat stromen.


Bij een Fibromyssage zitten ook behandelingen vervat vanuit de Traditional Chinese Medicine (TCM) met onder meer Qi flow ('rocken' van het lichaam, dit zijn zachte ritmische bewegingen, dit verlicht de pijn en brengt een grote ontspanning teweeg) en meridiaan stretching (zodat de behandeling aan kracht wint en de energie het heilzaamst kan stromen).


Fibromyssage heeft 3 basisbehandelingen:

  • Fibromyssage voor een goede nachtrust
  • Fibromyssage tegen pijn
  • Fibromyssage tegen hoofdpijn

Deze drie Fibromyssages worden langzaam opgebouwd met lichte tot medium druk in een warme en ontspannen sfeer.